Activiteiten Nacht van het Zilver 2016

WAT IS ER TE DOEN…

Ook dit jaar staat u weer een bijzonder mooie en gezellige Nacht van het Zilver te wachten. Graag ontvangen wij U in onze ontmoetingsruimte voor deze avond in de Grote of Bartholomeuskerk waar u onder het genot van een kopje koffie alle informatie kunt krijgen over wat er deze avond te doen is. Van hieruit starten twee routes door het historische centrum van Schoonhoven.

Meesterstukken in de Grote
Kerk In de Grote of Bartholomeuskerk staat de avondmaaltafel gedekt met het kerkzilver. Ook biedt de kerk podium aan studenten van de Vakschool. Oud-Vakscholieren (5 of meer jaar geleden afgestudeerd) met een eigen bedrijf in goud- en zilversmeden tonen hier hun collectie. Hans Welman nodigt u uit hun werk te bekijken en eventueel te kopen als passend kerstcadeau.

Maar dat is nog niet alles. Heel leuk om te zien zijn de videobeelden van drie pas afgestudeerden van de Vakschool. Zij filmden het maakproces van hun meesterstukken. Nikki van der Willik won de Meesterstuk Videoprijs 2016. De wedstrijd werd gesponsord door de Vriendenkring van het Zilvermuseum Schoonhoven

Zilverparty!
Ga niet te snel naar huis! Want deze nacht sluiten we in stijl af. Tussen 23.00 en 01.00 uur bent u allen uitgenodigd om gezamenlijk het ambacht van de goud- en zilversmid te vieren. Onder de klanken van het combo van Frans van Eijk heffen wij met u het glas op het eeuwig glanzend zilver. Hiervoor staan de deuren van kegelhuis De Engel (Koestraat 4) vanaf 23.00 uur wijd open. Komt allen!

Warme zilverhapjes
In het geval u zich even wilt opwarmen of de innerlijke kachel een beetje wilt opstoken, hebben wij gezorgd voor warme snacks en een kopje snert bij de bakfiets van Martin Pauw. U vindt hem op de Dam bij de ingang van de Grote kerk, waar hij voor deze avond speciaal zijn tent opzet. Hier wordt u snel weer warm op een koude nacht!

Spangen smeden
Voor het eerst na vele jaren is de ruimte boven de Veerpoort weer open voor publiek. Deze avond zal zilversmid Michel Kortman hier demonstreren hoe hij zijn bekende zilveren spangen smeed. U kunt zelfs een spang op maat bestellen die hij tijdens de Nacht voor u zal smeden.

Feest bij Artis Causa
20 Jaar geleden starten zilversmeden Gabri Schuhmacher en Huub Rogier in Schoonhoven hun atelier en winkel Artis Causa. Inmiddels hebben zij al vele (inter-)nationale prijzen gewonnen. Dat zij al zo lang samenwerken willen zij vanavond samen met u vieren in hun atelier aan de Haven 69.

Jonge talentvolle zilversmeden presenteren zich
In de Hoge Vierschaar, de ruimte onder het Stadhuis, presenteren 8 jonge zilverkunstenaars hun mooiste werk. Na het doorlopen van de Vakschool namen zij allemaal ook deel aan de Masterclass zilversmeden. Geniet van wat deze jonge vakmensen u aan veelbelovend zilver tonen.

Live muziek
Edelsmederij Marjon Kappers heeft live muziek met de Nacht! Akoestisch zorgt Still Blue voor een prima sfeertje in de Lopikerstraat. Een prima ambiance om schitterende zilverwerk in het atelier te bekijken. Wat zit er voor u tussen

Feestelijke kortingen
Vergeet niet ook de Veerstraat in je rondje mee te nemen. Want in het atelier en winkel van Nancy van Ort, Schoon Juweel, ontvang je in de maand december feestelijke kortingen.

Taxatieavond
Rikkoert Silverhuys organiseert een gratis taxatieavond à la "Tussen kunst en kitsch". Neem uw goud, zilver en horloges mee en laat dit beoordelen door een expert. Misschien krijgt uw nacht wel extra glans door een onverwachte schat!

Demonstratie
Benieuwd naar de techniek achter de gesmede halsspang? Bij Rikkoert Silverhuys ziet u een demonstratie van het smeden van dit zilveren sieraad. Een waar stuk vakwerk!

Goud en zilver in één?
In het Rikkoert Juweliershuys vindt u een bijzondere collectie zilveren sieraden met letterlijk een gouden randje. En dat dat prima kan, ziet u hier met eigen ogen.

Finse pracht
Houdt u van Scandinavisch design? Rikkoert Silverhuys heeft een unieke collectie zilveren en gouden Lapponia sieraden uit Finland, ook objecten die bijna nooit te zien zijn. Dus wanneer u iets unieks zoekt…

Sieraden modeshow
Een bewezen concept: om 19.30 en 21.00 uur stelen sieraden en horloges de show tijdens een sieradenshow voor dames en heren in het Rikkoert EDELambachtshuys. Modellen tonen live de mooiste sieraden en horloges.

Groot zilverwerk
Bij Rikkoert EDELambachtshuys vindt een demonstratie smeden van groot zilverwerk plaats in het atelier. U hoort het tikken van de hamers op het zilver al van ver!

Een nieuw begin!
In het atelier van Dick van de Lagemaat tonen een aantal oudere zilverleerlingen dat men ook op latere leeftijd dit ambacht kan leren. Onder leiding van goud- en zilversmid Ger van de Lagemaat werken zij deze avond aan een uitdagende opdracht. U ziet hier het hele proces: van opdracht, via ontwerp tot afgewerkt sieraad. Kom gerust het atelier in, dat vinden ze alleen maar leuk!

Historische werkplaatsen
In een prachtige binnentuin aan de Havenstraat 47A liggen de twee historische zilversmids werkplaatsen van Marianne Klarenbeek. Hier kunt u zien hoe een hedendaagse edelsmid nog steeds werkt met oude machines en gereedschappen.

Zelf aan de slag
Als je deze avond goed de kunst van het zilversmeden hebt afgekeken, kun je tot 23.30 uur zelf aan de slag in het Zilverlab van het Zilvermuseum. Maak hier je eigen vriendschapsringen, sleutelhanger, designring of tiara.

Twee workshops
Bij Galerie Honar zijn tijdens de Nacht van het Zilver 2 sessies met workshops. Hiervoor moet u vooraf aanmelden. Tijdens de Nacht zelf kunt u rustig binnenstappen en met eigen ogen aanschouwen hoe het er tijdens zo'n workshop aan toe gaat. Heeft u al plannen voor 2017?

Sfeer en zilver in het museum
Een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum mag je in Schoonhoven natuurlijk niet missen. De Zilverlounge, Museumwinkel en Zilversmederij zijn tijdens de Nacht van het Zilver gratis te bezoeken. Voor de toegang tot het museum en de exposities geldt deze avond een gereduceerd tarief.
Tijdens de Nacht van het Zilver tovert het museum de 14 meter lange zilvertafel om tot een echte kersttafel. Kom zelf ervaren hoe sfeervol dat is! Natuurlijk is ook de speciale expositie "Crowned" te bezoeken. Weet u eigenlijk hoeveel de kroon van de koning van Thailand weegt? U kunt dat zelf uitzoeken op de begane grond van het museum. En als u even wilt uitrusten of een kopje koffie wilt drinken, waag dan ook een gokje bij de zilverbingo (om 19:30, 20:30 en 21:30 uur).

Glas met zilver, een gouden combinatie!
Bij atelier en galerie 12beadglass van Marjolein van Zummeren laat Angela Willemse deze avond zien hoe je glaskralen maakt en hoe je deze met zilveren sieraden kunt combineren. Beide ambachten vereisen techniek én creativiteit. Het resultaat is om door een ringetje te halen. Of om aan je vinger te schuiven, natuurlijk…

Hier kunt u het programmaboekje en de looproutes downloaden.